Ontdek alles over de verschillende trapspinnen

Mijn naam is Manuel Naaijen en heb een eigen traprenovatie bedrijf sinds 2003.

Manuel_Naaijen

Waar mijn leermeester (Fred) mij nauwkeurig leerde werken met een trapspin, vond ik dit niet een geweldig product. Ik zal dan ook nooit mijn eerste klus vergeten die ik zelfstandig mocht doen zonder mijn leermeester. Deze klus ging al direct fout.

Niet omdat ik hem verkeerd had ingemeten of had gespind, maar omdat ik niet alle punten die ik getekend had op de overzet treden gezien had, toen ik achteraf deze punten met elkaar moest verbinden.

Ik zaagde deze trede uit met mijn liniaal zaag en had direct 1 grote hoek gemist, omdat die van de trap niet helemaal duidelijk was. Maar in die tijd was er maar slechts 1 soort trapspin. Mij was geleerd dat dit de enige mogelijkheid was om een traptrede goed in te meten.

Later zijn daar verschillende spinnen bij gekomen, maar het punt van de trapmallen kwam bij mij, toen ik op een klus was, en ik mijn spin was vergeten mee te nemen, ik moest wat. Ik belde mijn collega Dave op om te vragen of hij in de buurt was en nog een extra trapspin bij zich had. Dave vertelde mij dat hij de spin niet meer gebruikt, hij gebruikt karton om de traptrede goed uit te mallen.

Ik wilde niet geloven dat dit goed werkte, maar ik had geen keus en probeerde verschillende soorten karton om de trap uit te mallen in plaatst van te spinnen.

Ik ontdekte dat dit niet enkel veel sneller ging, maar ook nog eens een stuk nauwkeuriger werkt dan een trap uit te spinnen.

Sinds 2017 geef ik trainingen, workshops en zelfs complete opleidingen. Tijdens de opleiding van 3 dagen, bespreken we ook de trapspin. Keer op keer komt praktisch elke student tot de conclusie dat een trapmal vele malen makkelijker en nauwkeuriger werkt dan een trapspin.

De kans dat je een punt of hoek vergeet, zoals op mijn eerste klus is met de mallen vele malen kleiner. Ook bij het lopen door de hal met je trapspin, moet je oppassen dat je niet per ongeluk tegen een deurpost stoot zodat de spin verschuift.

Nee sinds ik de trapmallen heb ontdekt raak ik geen trapspin meer aan.  Ik verkoop de trapmallen niet enkel aan de vakmensen die bij mij de opleiding hebben gevolgd, maar ook aan de doe-het-zelver die zelf zijn tap wil renoveren.

Trapspin-Manuel-Naaijen